اتمام طرح پژوهشی با عنوان " غنی‏ سازی روغن ‏های گیاهی مخصوص پخت و پز آفتابگردان با اسید"

این طرح پژوهشی به درخواست شرکت صنعتی بهشهر، توسط متخصصین پژوهشکده غذایی، کشاورزی و حلال، برای اولین بار در دنیا، به منظور غنی‏سازی روغن‏های گیاهی مخصوص پخت و پز آفتابگردان و سویا با اسید فولیک انجام شد. بدین منظور، طبق دستورالعمل اجرایی غذاهای عملگرا و غنی‏سازی اختیاری مواد خوراکی و آشامیدنی (کد مدرکF-W-044-2 )، مقدار مجاز فولات اضافه شده برای غنی‏سازی 120 DFE (میکروگرم) است که معادل ppm  8/4 از اسید فولیک بود. نمونه ‏ها در دمای محیط به مدت 11 ماه نگه‏داری شدند و هر دوماه یکبار آزمون‏های کیفی روی آنها انجام شد. همچنین نمونه‏ هایی نیز در شرایط تسریع شده در دمای 60 درجه سلسیوس تا دو ماه قرار داده شدند و آزمون های کیفی روی این نمونه ها نیز انجام شد. از سوی دیگر مقدار اسید فولیک طی ماندگاری و در شرایط تسریع شده و همچنین در نمونه برنج پخته شده با نمونه غنی شده روغن آفتابگردان، توسط دستگاه  HPLC ، اندازه‏گیری شد. نتایج این بررسی تاییدکننده خاصیت آنتی‏اکسیدانی اسید فولیک و افزایش میزان فعالیت آنتی‏اکسیدانی در نمونه‏های غنی شده بر اثر افزودن اسید فولیک بود. پس از گذشت 11 ماه انبارداری، اسید فولیک از ppm  28/4 بهppm  20/4 رسید که طی گذشت زمان مقدار اسید فولیک در روغن کاهش قابل توجهی نداشت. در حقیقت می‏توان نتیجه گرفت که اسید فولیک پایداری مناسبی طی گذشت زمان داشته است. همچنین نتایج نشان داد که 6/77 درصد از اسید فولیک جذب برنج پخته شده، شده است و 4/22 درصد ازآن طی پخت ازبین رفته است. در حقیقت گذشت زمان و به احتمال زیاد نور عامل ناپایداری اسید فولیک موجود در روغن آفتابگردان طی نگه‏داری آنها در دمای محیط بوده است، در حالیکه میزان اسید فولیک در نمونه‏های نگه‏داری شده در دمای 60 درجه سلسیوس (83/0 درصد) کاهش چندانی نداشت که نشان دهنده آن بود که اسید فولیک پایداری حرارتی مناسبی دارد. به طور کلی غنی‏سازی روغن‏ها با اسید فولیک به منظور ارتقا سلامت و بهبود تغدیه مردم پیشنهاد می ‏شود.

رسانه جدید

 

۱۵ اَمرداد ۱۴۰۳ ۰۷:۳۴
روابط عمومی پژوهشگاه استاندارد |
تعداد بازدید : ۱۳۶