در این پژوهش، ویژگی های نمونه های رنگ انگشتی
با رویکرد بومی سازی استاندارد ملی شماره 6204-7 در راستای حمایت از تولید کننده
های داخلی و در عین حال حفظ سلامت و ایمنی کودکان مورد بررسی قرار گرفت. بررسی
دقیق استاندارد ملی 7-6204 نشان می دهد که در صورت استفاده از رنگ های مجاز خوراکی
نیازی به پایش آلاینده هایی که در حال حاضر در کشور امکانات و تجهیزات مناسب برای
پایش آنها وجود ندارد، نمی باشد. لذا یکی از مهمترین پارامتر های مورد بررسی و
تشخیص رنگ استفاده شده در فرمولاسیون نمونه ها بود. بررسی ها نشان می دهد که رنگ
های استفاده شده در فرمولاسیون نمونه های رنگ انگشتی در لیست رنگ های مجاز خوراکی
و آرایشی و بهداشتی می باشند و از طرف دیگر رنگ های آلی استفاده شده در فرمولاسیون
ها، رنگ هایی مانند کینولین یلو (زرد)، سانست یلو (نارنجی)، پنسیو 4-آر (قرمز) و
برلیانت بلو (آبی) از دسته رنگ های آمینو سولفونیک اسید ها می باشند که طبق بند
ج-5 پیوست ج محدودیت آمینهای آروماتیک نوع اول برای آنها به کار نمی رود. همچنین
اندازه گیری آمین های آروماتیک کل در نمونه های رنگ انگشتی نیز نشان دهنده عدم
وجود آمین های آروماتیک نوع اول در نمونه ها بود. بررسی فرمولاسیون نمونه های رنگ
انگشتی نشان داد که به دلیل عدم استفاده از ترکیبات دی اتانل آمین و تریدی اتانل
آمین و نیز عدم وجود منابع احتمالی نیتریت امکان تشکیل نیتروزآمین ها در نمونه های
رنگ انگشتی وجود ندارد و لذا نیازی به پایش این دسته از ترکیبات که تسهیلات نیز در
کشور برای اندازه گیری آنها وجود ندارد، نمی باشد. بررسی مهاجرت عناصر نتایج نشان
داد که مقدار تمامی فلزات در نمونههای رنگ انگشتی از حد مجاز تعیین شده، بسیار
کمتر میباشد. در روش آزمون معرفی شده که به صورت رهایش فلزات در محیط اسیدی و تا
حدی شبیه سازی با بزاق دهان میباشد مقدار فلز کمتری به محیط اسیدی رهایش مییابد.
انجام این طرح تحقیقاتی دستاوردهای مهمی را در گره گشایی از نظام
استاندارد سازی کشور (عدم امکان آزمون نمونه مطابق با استاندارد ملی تدوین شده)،
حمایت از تولید و در عین حال حفظ سلامت مصرف کننده با استفاده از امکانات و
تجهیزات موجود در کشور را در بر داشت. بر اساس نتایج طرح تحقیقاتی، تجدید نظر
استاندارد ملی شماره 6204-7 در دستور کار قرار گرفته است.