راه اندازی آزمایشگاه و روش آزمون کوپلاسیون طلا در پژوهشگاه استاندارد

بر اساس قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، سازمان ملی استاندارد تنها مرجع رسمی کشور در تعیین عیار رسمی و انگ‌گذاری مصنوعات فلزی گرانبها می‌باشد. بر همین اساس نظارت بر بازار تولید و عرضه مصنوعات طلا از وظایف اصلی سازمان می باشد. یکی از اصلی ترین ابزار مورد نیاز برای انجام این وظیفه قانونی وجود آزمایشگاه انگ فلزات با قابلیت انجام آزمون بر اساس استاندارد ملی مربوطه می باشد. در حال حاضر ازمون تعیین عیار به­طور عمده در آزمایشگاههای همکار سازمان ملی استاندارد انجام می شود. به دلیل حساسیت موضوع، برای پاسخ گویی به ارجاعات و کنترل عملکرد آزمایشگاهای همکار، راه­اندازی آزمایشگاه مرجع تعیین عیار مصنوعات طلا در پژوهشگاه استاندارد بسیار مهم و ضروری است. با راه­اندازی آزمایشگاه تعیین عیار طلا، این آزمایشگاه می تواند به عنوان آزمایشگاه مرجع در سطح کشور خدمات رسانی داشته باشد. روش اصلی مورد استفاده در مرحله اول طرح، روش کوپلاسیون است که دقیقترین روش عیار سنجی طلا می­باشد. اگرچه این روش، گران و طولانی است ولی هنوز هم به دلیل دقت زیاد، در دنیا به­عنوان روش مرجع شناخته می­شود.

با انجام این طرح نتایج زیر حاصل شد:

1-    تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه انجام شد

2-    روش آزمون با آزمون 18 نمونه به طور کامل عملیاتی گردید و مراحل و منشا و احتمالات بروز خطا و میزان تاثیر این عوامل مشخص گردید.

3-    بر اساس نتایج آزمون مشخص گردید که تمام نمونه های مورد آزمون که نمونه های واقعی بودند با استاندارد ملی ایران به شماره 2132 مطابقت نداشته و همگی دارای عیار کمتر از استاندارد می باشند. این در حالی است که حد قابل قبول برای مصنوعات طلا با عیار 750 عددی برابر یا بزرگتر از 750 می باشد. که ضرورت کنترل و نظارت بیشتر در حوزه را بازگو می کند.

4-    در حاشیه این طرح یک بررسی بین آزمایشگاهی به عمل آمد. بر این اساس مشخص گردید که تقریبا تمام آزمایشگاه های مورد مقایسه عیاری بیشتر از عیار واقعی گزارش داده بودند. لذا نتایج و نحوه کار این آزمایشگاه نیز نیازمند بررسی و کنترل بیشتری می باشد.

 

📧 روابط عمومی پژوهشگاه استاندارد



📠 026-32818844

☎️ 026-32818855 
 

  

۲۴ اسفند ۱۴۰۰ ۱۱:۲۶
تعداد بازدید : ۱,۲۵۲