پژوهشکده صنایع غذایی و فرآوردههای کشاورزی در راستای انجام وظایف محوله خود بر اساس بسته تحولی بهار خدمت و با هدف عارضهیابی و رفع چالشهای صنایع، اقدام به برگزاری سلسه جلسات و نشستهای تخصصی با صنایع و انجمنهای تخصصی نموده است. بر اساس گزارشات رسیده از صنعت، مشکلاتی در زمینه اندازهگیری رنگ سانست یلو در فرآوردههای حجیم شده بر پایه بلغور ذرت و آرد بر اساس استاندارد ملی شماره 19921 "افزودنیهای مجاز خوراکی- تعیین مقدار رنگ سانست یلو در فرآوردههای حجیم شده بر پایه بلغور و آرد غلات به روش اسپکترومتری" وجود دارد که نیازمند بررسی و انجام پروژه تحقیقاتی میباشد. لذا بر اساس درخواست صنعت انجام پروژه تحقیقاتی برون سازمانی با تامین مالی صنعت جهت بررسی این چالش در دستور کار پژوهشکده قرار گرفت. روش آمادهسازی ذکر شده در استاندارد ملی شماره 19921، کمی با چالش همراه است به گونهای که امکان دارد که واجذب رنگ از بافت به خوبی انجام نشود و به همین دلیل سطح رنگ استفاده شده را بسیار کمتر از مقدار واقعی نشان دهد. از طرف دیگر برخی شرکتها در فرمولاسیون خود از مخلوط رنگ سانست یلو و رنگ طبیعی پاپریکا استفاده می کنند، چون در استاندارد مذکور حضور رنگ طبیعی پاپریکا به همراه سانست یلو پیش بینی نشده بود، لذا لازم است که آمادهسازی نمونه و قرائت جذب رنگ نمونههای پفک در حضور رنگ پاپریکا بررسی شود.
با مقایسه نتایج حاصل از روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، این چنین استنباط میشود که اندازهگیری سانست یلو به روش اسپکتروفتومتری به دلیل حضور پاپریکا با تداخل مواجه است و باعث میشود که مقدار سانست یلو را بیش از مقدار واقعی آن نشان دهد. لذا برای اندازهگیری میزان رنگ سانست یلو در در حضور پاپریکا در فراوردههای حجیم شده بر پایه بلغور ذرت میبایستی از استاندارد ملی 15654 استفاده شود و استاندارد ملی 2880 میبایستی تجدید نظر شود.
پایان یافته
1402/07/30
1402/11/08